Αναζήτηση

Είσοδος Μελών

NewsLetter sesa.gr

Εγγραφείτε στις λίστες ενημέρωσης και μάθετε πρώτοι τα νέα του κλάδου
captcha

Ένταξη του Κλάδου στην υποχρέωση απόκτησης POS

Συνάδελφοι, δημοσιεύτηκε στις 11/12/2017 στο ΦΕΚ 4309/Β΄/11.12.17 η απόφαση Αριθμ. 133473 του υπουργείου Οικονομία και Ανάπτυξης – Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία τα τεχνικά γραφεία του Κλάδου μας, εντός τριών μηνών, υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS και να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4446/2016. (Μέτρα προώθησης ηλεκτρονικών συναλλαγών).

Ενημερωτικά, οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αφορούν τον Κλάδο μας είναι οι εξής:
43291902 Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης ανελκυστήρων
43291903 Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κυλιόμενων κλιμάκων και κυλιόμενων πεζοδρομίων
43291904 Υπηρεσίες εγκατάστασης ανελκυστήρων, κυλιόμενων κλιμάκων και κυλιόμενων πεζοδρομίων

Για όσους δε συμμορφωθούν, προβλέπεται πρόστιμο 1.500 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο μισό εφόσον πληρωθεί εντός μηνός από την επιβολή του.
Σας υπενθυμίζουμε ότι είναι υποχρεωτική και η ανάρτηση πινακίδας, στην είσοδο και στο ταμείο της επιχείρησης, ώστε να ενημερώνονται οι καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής (POS) με σαφή τρόπο. Για τη μη ανάρτηση σήμανσης προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Μπορείτε να παραλάβετε από τον Σύνδεσμο αυτοκόλλητα ενημέρωσης καταναλωτών για POS.

Προθεσμίες:
Οι υπόχρεοι που προστίθενται με τη νέα απόφαση οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή της (επομένως έως τις 11 Μαρτίου) ενώ όσοι κάνουν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες της τρίμηνης προθεσμίας, έχουν περιθώριο ενός μηνός επιπλέον (επομένως έως τις 11 Απριλίου).
Οι υπόχρεοι που προστίθενται με την απόφαση και προβαίνουν σε έναρξη δραστηριότητας ή σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της προθεσμίας των τριών μηνών, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός μηνός από την έναρξη, ή τη μεταβολή.
 
Δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών & λογαριασμών συνδεδεμένων με POS στο Taxis
 
Με την ίδια απόφαση τροποποιείται προηγούμενη διατύπωση αναφορικά με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς και ορίζεται ότι «οι Επαγγελματικοί Λογαριασμοί δηλώνονται με χρήση του Αριθμού Λογαριασμού Πληρωμών. Εφόσον υπάρχει ΙΒΑΝ, δηλώνονται υποχρεωτικά με τη μορφή αυτή και επιβεβαιώνονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης του Λογαριασμού, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση του».
 
Όρια συναλλαγών με χρήση μετρητών, καρτών κ.λπ.
 
Σας υπενθυμίζουμε ότι τα όρια συναλλαγών με μετρητά μεταξύ επιχειρήσεων προς επιχειρήσεις και μεταξύ επιχειρήσεων προς ιδιώτες, ανέρχονται στο ποσό των 500 ευρώ. Προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση, σύμφωνα με την παρ. 4β του άρθρου 12 του ν. 4474/17 (ΦΕΚ Α΄80/7.6.2017).

Συνάδελφοι, μη βιαστείτε για την άμεση εγκατάσταση POS, μιας και ο Σύνδεσμός μας έχει ξεκινήσει ενέργειες για συλλογική προμήθεια POS με καλύτερους όρους αγοράς και συνδρομής για τα μέλη του. Θα ενημερωθείτε άμεσα για κάθε εξέλιξη.