Αναζήτηση

Είσοδος Μελών

NewsLetter sesa.gr

Εγγραφείτε στις λίστες ενημέρωσης και μάθετε πρώτοι τα νέα του κλάδου
captcha

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Π.Ο.Β.Ε.Σ.Α.
Ιούνιος 2002

Συνάδελφοι πέρασε ένας χρόνος από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση , Συνέδριο της Π.Ο.Β.Ε.Σ.Α.

Ένας χρόνος αγωνίας ,αγώνων , διεκδικήσεων, ταλαιπωριών για όλο τον κλάδο και καμιά ουσιαστική λύση των καυτών προβλημάτων.

Οι συνάδελφοι του Προεδρείου και του Δ.Σ μέσα από αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες έδωσαν ότι καλύτερο μπορούσαν να δώσουν. Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσαμε να δώσουμε και κάτι άλλο και δεν το δώσαμε.

Στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν στο σημερινό μας Συνέδριο, ίσως αποδειχτεί με τις τοποθετήσεις των Συνέδρων ότι κάτι θα μπορούσαμε να δώσουμε ακόμα και δεν το δώσαμε. Κάθε κριτική είναι ευπρόσδεκτη. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε τις όποιες παραλείψεις και να τις διορθώσουμε.

Είναι γνωστό σε όλους ότι στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας συμμετέχουν Συνάδελφοι και από την περιφέρεια. Έτσι και στο Προεδρείο .Η προσπάθεια όλων ήταν να μην σπαταλάμε άδικα χρόνο, γι΄ αυτόν τον λόγο υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία συνεχώς με τους Συναδέλφους του Προεδρείου, ώστε να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν για τυπικούς λόγους στην Αθήνα.

Γι΄ αυτό, το Προεδρείο καλέστηκε σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις για Συνεδρίαση και τις υπόλοιπες που είχαν κάποιο τυπικό χαρακτήρα συνεδρίασε 1 ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ και έτσι κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος .

Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, εξετάσθηκαν θέματα τυπικού χαρακτήρα που απαιτούνται για την λειτουργία της Ομοσπονδίας, αλλά και κυρίαρχα θέματα που έχουν να κάνουν με την πρόοδο και την ανάπτυξη του κλάδου.

Συμμετείχαμε στις διαπραγματεύσεις στον ΟΜΕΔ για την Κλαδική Σ.Σ.Ε , διαπραγματευτήκαμε βάση των αποφάσεων του Δ.Σ της Π.Ο.Β.Ε.Σ.Α χωρίς να επέλθει συμφωνία με την πλευρά των εργαζομένων και η υπόθεση έχει προχωρήσει αναγκαστικά τώρα πια στην διαιτησία.

Την Πέμπτη που μας πέρασε έγινε η πρώτη συνεδρίαση του ΟΜΕΔ για την εκλογή του διαιτητή , αναμένουμε για τα περαιτέρω.

Το θέμα του Τεχνικού Ασφαλείας πέρα από τις προσωρινές αναστολές σύντομα θα καλεστούμε να το αντιμετωπίσουμε. Στο περιθώριο του Συνεδρίου θα συζητήσουμε με τους Προέδρους των Σωματείων πρόταση που έχουμε στα χέρια μας , ώστε με την σειρά τους να ενημερώσουν τα μέλη τους.

Για την εγγραφή μας στην Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε θα χρειαστεί να την εγκρίνουμε πάλι.

Στην σύσκεψη που έγινε στα γραφεία μας με τους Εξουσιοδοτημένους Φορείς Ελέγχου, σχετικά με την νέα Κ.Υ.Α ,δυστυχώς διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι Φορείς απαίδευτα συμφωνούσαν με την νέα Κ.Υ.Α.

Υπήρχαν και θέσεις 2 Φορέων Ε.Β.Ε.Τ.Α.Μ και CONTROL LIFT που η Ομοσπονδία μας δεν τις αποδέχεται με τίποτα.

Υπήρχαν και θέσεις των ίδιων Φορέων αρκετά περίεργες, που μας δίνουν την εντύπωση ότι δεν λειτουργούν σαν αυτόνομοι Φορείς Ελέγχου, αλλά σαν εξαρτώμενοι Υπεργολάβοι της Νομαρχίας.

Εμείς δεν μπορούμε να βασιστούμε σε τέτοιους συμμάχους. Γιατί και με την Ένωση που φτιάξανε δεν είδαμε καμία ενέργεια αντίστασης στην Κ.Υ.Α και ιδιαίτερα στο άρθρο 4 παρά του ότι τους υποβαθμίζει.

Γι΄ αυτό ονομάσαμε την Ένωση Παράγκα.

Γι΄ αυτό λέμε ότι ο μοναδικός σύμμαχος μας είναι οι πελάτες μας .

Η απόφαση συμμετοχής της Ομοσπονδίας στην έκθεση της HELLAS LIFT 2002 και η συγκρότηση Επιτροπής τύπου και δημοσίων σχέσεων τα αποτελέσματα της, που παρά τις αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες και νοοτροπίες, δούλεψε στην κατεύθυνση της επιτυχημένης παρουσίας της Ομοσπονδίας στην έκθεση HELLAS LIFT 2002 .

Έστησε περίπτερο το στόλισε με αφίσες με τα συνθήματα μας , κυκλοφόρησε έντυπο υλικό και βρήκε τρόπο επικοινωνίας ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια έξοδα.

Έτσι έστειλε επιστολή σε όλους τους εκθέτες και τους ζητούσε αν θέλουν να είναι χορηγοί της Ημερίδας που θα διοργάνωνε η Π.Ο.Β.Ε.Σ.Α, στον χώρο της έκθεσης. Από τους 75 εκθέτες που απευθυνθήκαμε ανταποκρίθηκαν οι 17. Τα οικονομικά αποτελέσματα θα μας τα αναλύσει ο Ταμίας της Π.Ο.Β.Ε.Σ.Α.

Η επιτροπή προκειμένου να φέρει σε πέρας την Ημερίδα με θετικά αποτελέσματα για το μέλλον, συνεργάστηκε με Δημοσιογράφο, Φωτορεπόρτερ, Τυπογράφο κ.λ.π. Με την βοήθεια του Δημοσιογράφου καλέστηκαν δημοσιογράφοι του Ημερήσιου και Κλαδικού Τύπου που καλύπτουν τέτοια θέματα, τα Συναρμόδια Υπουργεία, Πολιτικά Κόμματα, Συνδικαλιστικοί Φορείς και Ενώσεις των καταναλωτών. Μας ήταν γνωστό από την αρχή ότι οι Δημοσιογράφοι ήταν δύσκολο να παρευρεθούν λόγω της ημέρας.

Τα Συναρμόδια Υπουργεία δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας παρά μόνο ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης μας έστειλε φάξ ότι δεν μπορεί να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Από τα Πολιτικά Κόμματα παρευρέθηκε και χαιρέτησε εκπρόσωπος του Συνασπισμού και από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις η Ο.Β.Σ.Α με εκπρόσωπο της . Προσπάθεια να παρευρεθούν οι Ενώσεις Καταναλωτών δεν ευόδωσε.

Παρά αυτές τις δυσκολίες Συνάδελφοι την παρουσία μας στην έκθεση και την Ημερίδα μπορούμε να την θεωρήσουμε επιτυχημένη. Η Επιτροπή μπορεί να κόπιασε πολύ με τις καθημερινές Συνεδριάσεις και συσκέψεις αλλά οι κόποι της δεν πήγαν χαμένοι. Σε περισσότερες από δεκατέσσερις Ημερήσιες Εφημερίδες δημοσιεύθηκε το Δελτίο Τύπου, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό το πρόβλημα σε πάρα πολύ κόσμο. Με το θέμα ασχολήθηκε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Οι θέσεις μας έχουν γίνει πια γνωστές.

Δείξαμε ότι ο κλάδος μας διαθέτει δυνάμεις που αν τις ενεργοποιήσει έχει την συμπάθεια του καταναλωτή , χρήστη του Ασανσέρ αλλά και γενικότερης αποδοχής. Αυτό που χρειάζεται είναι εμείς οι ίδιοι να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε τα αιτήματα μας μακριά από όποια Συντεχνιακή αντίληψη.

Μια από τις κυρίαρχες αποφάσεις ήταν το θέμα για μελέτη και επεξεργασία υιοθέτησης Φορέα Ελέγχου που έχει καθυστερήσει αρκετά και πρέπει και αυτό να το προχωρήσουμε.

Η απόφαση που πήραμε για μελέτη , επεξεργασία και προτάσεις πάνω στην νέα Κ.Υ.Α μας απασχόλησε πάρα πολύ. Αναλώσαμε πάρα πολύ χρόνο προκειμένου να διαμορφώσουμε και να κάνουμε τις προτάσεις μας προς το Ανάπτυξης .

Με το σκεπτικό αλλά και την πολιτική απόφαση της Π.Ο.Β.Ε.Σ.Α ότι είμαστε συνδικαλιστικό όργανο, ζωντανό κύτταρο στα δρώμενα της χώρας μας και όχι όμιλος διαμαρτυρομένων καθολικά , σκύψαμε πολύ σοβαρά στην Οδηγία 95/16 /ΕΚ, προκειμένου οι προτάσεις μας πάνω στο σχέδιο της νέας Κ.Υ.Α να είναι σύμφωνες με την Οδηγία 95/16/ ΕΚ και το κυριότερο χωρίς να θίγει ή να υποβαθμίζει κανένα, ώστε να γίνει ουσιαστικό εργαλείο στα χέρια του Εγκαταστάτη Συντηρητή των Ελεγκτικών Αρχών και του χρήστη του Ασανσέρ.

Μετά από πολλή μελέτη καταλήξαμε στις προτάσεις μας που μπορεί να έχουμε παραλείψει ορισμένα θέματα εις βάρος μας , που μπορεί να μην είναι ουσιαστικά αλλά παίζουν κάποιο ρόλο στην οντότητα, προσωπικότητα του ατόμου, και ασχοληθήκαμε με τα κυρίαρχα και βασικά ζητήματα της Κ.Υ.Α που είναι δύο:

1ον είναι το πρώτο μέρος της Εγκατάστασης όπως θα μας αναλύσει ο Συνάδελφος Βλασόπουλος Γενικός Γραμματέας.

2ον το παράρτημα 1 Συντήρηση που θα μας αναλύσει ο Συνάδελφος Λιάνος Αναπληρωτής
Γενικός Γραμματέας.

Παρουσιάσαμε τις θέσεις μας στο Ανάπτυξης με διάφορους τρόπους και σαν σεντόνι από την μια το σχέδιο της Κ.Υ.Α και από την άλλη οι προτάσεις μας και ξεχωριστές σελίδες με τις προτάσεις μας και περιμέναμε το κάλεσμα του Υπουργείου να συζητηθούν.

Μετά από παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος μας κάλεσαν σε σύσκεψη στο Ανάπτυξης. Πραγματοποιήθηκε αυτή η σύσκεψη με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Καλαφάτη παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Μετά την δίλεπτη παρουσία του κ. Καλαφάτη γιατί αμέσως αποχώρησε και ανέθεσε στους υπαλληλικούς παράγοντες να τον εκπροσωπήσουν , άρχισε η συνεδρίαση που πήραν μέρος Ιδιωτικοί Φορείς Ελέγχου, τα Διαμερίσματα των Νομαρχιών , η ΔΕΗ , η Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών και η Π.Ο.Β.Ε.Σ.Α.

Στη συζήτηση αναλύσαμε τις θέσεις μας και καταδείξαμε την ορθότητα των προτάσεων μας. Η μόνη αντίρρηση που εκφράστηκε ήταν από την μεριά των εργαζομένων στο θέμα της αναλογικότητας μεταξύ συντηρουμένων Ανελκυστήρων και προσωπικού Συντήρησης, με την φράση ότι δεν ζητούν την αναλογικότητα με το αιτιολογικό που προτείνουμε εμείς , αλλά για να κερδοσκοπήσουμε.

Από την μεριά του Ανάπτυξης πήραμε την διαβεβαίωση και συγκεκριμένα από την κ. Σταματάκη ότι οι προτάσεις σας είναι σύμφωνες με την Οδηγία 95/16/ ΕΚ και θα τις συμπεριλάβουμε όλες στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ( Κ.Υ.Α ) . Με αυτές τις διαβεβαιώσεις έληξε η συνεδρίαση και αποχωρήσαμε.

Πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και μας στείλανε το διαμορφωμένο όπως είχε συμφωνηθεί κείμενο της Κ.Υ.Α με την υπογραφή μόνο του κ. Καλαφάτη προκειμένου να συμφωνήσουμε και να πάει για υπογραφή στα υπόλοιπα Συναρμόδια Υπουργεία.

Με την πρώτη ανάγνωση διαπιστώσαμε ότι καμία από τις προτάσεις της Π.Ο.Β.Ε.Σ.Α δεν έχει συμπεριληφθεί και ότι καμιά διαφορά δεν είχε η Κ.Υ.Α από το προτεινόμενο πρώτο σχέδιο.

Έτσι αρχίζει ο γολγοθάς με υπομνήματα διαμαρτυρίας προς όλες τις κατευθύνσεις ΥΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας Οικονομικών, Ανάπτυξης να μην υπογράψουν αυτό το κείμενο, στο Υπουργείο Εμπορίου αναπτύξαμε το οικονομικό κομμάτι της πρότασης και πόσο επιβαρύνει την κατανάλωση.

Παρά τις προσπάθειες μας υπεγράφει η Κ.ΥΑ από τα Συναρμόδια Υπουργεία και δημοσιεύτηκε στις 08-03-2002 στο ΦΕΚ 291.

Μέσα σε αυτή την τραγελαφική κατάσταση υποχρεώθηκε η Π.Ο.Β.Ε.Σ.Α να συνεδριάσει πολλές φορές , μέχρι που αναγκαστήκαμε να πάρουμε απόφαση να μην αποδεχτούμε την νέα Κ.Υ.Α απόφαση που ανακοινώσαμε και στα σωματεία , να συνεχίσουμε την δουλειά μας σύμφωνα με την Οδηγία 95/16 /ΕΚ και να εντείνουμε τις ενέργειες μας προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.

Αυτό που δεν έχουμε ακόμα κατορθώσει, να ετοιμάσουμε για την παρέμβαση μας στο Νομικό τμήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης που μας ζήτησαν φάκελο που να περιέχει τις αντιθέσεις της Κ.Υ.Α με την Οδηγία 95/16/ ΕΚ με τέτοιο τρόπο όπως μας είπαν μασημένη τροφή.

Εδώ συνάδελφοι ο κλάδος μας σύσσωμος καλείται να καταδείξει ότι η νέα Κ.Υ.Α δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να δυσκολεύει τα πράγματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσουν αντιλήψεις παραγόντων που σαν κύριο στόχο έχουν την διατήρηση κάποιων ανασταλτικών διαδικασιών προκειμένου να ενισχύσουν παράνομα μαγαζάκια προσβάλλοντας ακόμα και την δική τους νοημοσύνη.

Το άρθρο 4 της Κ.Υ.Α δεν κάνει τίποτε άλλο, όπως θα ακούσετε και στην ανάλυση του Συνάδελφου Γενικού Γραμματέα από το να υποβαθμίζει την Οδηγία 95/16/ ΕΚ, την λειτουργία των εξουσιοδοτημένων Φορέων Ελέγχου (που δεν ξέρουμε για πιο λόγο την έχουν αποδεχτεί) την προσωπικότητα και την επαγγελματική οντότητα του Εγκαταστάτη Συντηρητή, να ταλαιπωρεί τον Ιδιοκτήτη χωρίς κανένα λόγο αλλά και παραπέρα να προσβάλλει την νοημοσύνη μας, που νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνουμε την προσπάθεια να βρουν τρόπους διατήρησης των παράνομων μαγαζιών επειδή διαπίστωσαν ότι με την Συντήρηση δεν θα μπορούν να λαδώνονται.

Στα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν όλο το Συνδικαλιστικό Κίνημα Συνταξιοδοτικό , Φορολογικό κ.λ.π έχουμε στραμμένη την προσοχή μας. Τα παρακολουθούμε και παίρνουμε πάντα θέση προκειμένου να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις του λαού μας που με αγώνες και αίμα κέρδισε.

Όπου καλεστήκαμε από Ομοσπονδίες, Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε κ.λ.π δώσαμε το αγωνιστικό παρόν, μέσα από την Παναττική Επιτροπή αγώνα πιέσαμε και την Γ.Ε.Ε.Β.Ε.Ε να δουλέψει σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Η Ομοσπονδία μας δεν έλειψε ποτέ από καμία αγωνιστική προσπάθεια για όλα τα δρώμενα στην χώρα μας αλλά και στον Διεθνή χώρο δείχνοντας πάντα τα φιλειρηνικά της αισθήματα με αγωνιστικό παρόν.

Μπροστά σε όλα αυτά Συνάδελφοι κανείς δεν μπορεί να σιωπά, επίσης είναι σίγουρο και βέβαιο ότι κανείς δεν μπορεί πρωτοβουλιακά ,να έχει κάποια άποψη που να την κυκλοφορεί σαν μέλος , στέλεχος κάποιου Δ.Σ, Σωματείου, Ομοσπονδίας χωρίς να υπάρχει παιδεμένη απόφαση του Οργάνου και γιατί;

Γιατί αυτή η απόφαση πρέπει να γίνει απόφαση όλων, ακόμα και αυτών, που εγκλωβισμένοι στην καθημερινή μιζέρια και καταπίεση, προσπαθούν να λύσουν το οικονομικό και ξεχνούν το γενικότερο που μέσα από εκεί θα λύσουν και το προσωπικό, ατομικό.

Τα στελέχη των Σωματείων έχουν υποχρέωση να φέρουν για συζήτηση και λήψη απόφασης αυτό το κορυφαίο ζήτημα στα Δ.Σ και με την γλώσσα της αλήθειας, πέρα από όποια σκοπιμότητα , να καταδείξουν που μας πάνε και να παρθούν ομόφωνες αποφάσεις που πεισματικά να ζητούν , να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας και να αντισταθούν ενάντια στις μεθοδεύσεις των αρμοδίων , μια που τους έχουμε γνωρίσει από τον πρότερο έντιμο βίο τους, σε όλες τις μέχρι τώρα συνεργασίες μας με Ανάπτυξης , Νομαρχίες κ.λ.π.

Είναι απαραίτητο να βγάλουμε από την νάρκη, να αφυπνίσουμε τους Συνάδελφους να καταλάβουν τι μας ετοιμάζουν και από κοινού να τα αντιπαλέψουμε με πείσμα.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτά που αποδείχτηκαν σωστά και αποδεκτά από όλους , και διευκόλυναν την Εγκατάσταση του Ανελκυστήρα, να τα κατακερματίσουν μια συμμορία υπαλλήλων και παραγόντων ,προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους που δεν είναι άλλοι , από το να υποβαθμίσουν τον κλάδο και παραπέρα να καταξευτιλιστούν στην προσπάθεια τους να κερδοσκοπήσουν άνομα.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, αυτή η Κ.Υ.Α στην πολιτική της δεν εξαιρεί κανέναν σε όποιο επιχειρηματικό στάδιο και αν ανήκει. Το μόνο που εξυπηρετεί είναι τα πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ούτε ιδεολογία έχουν αλλά ούτε και πατρίδα.

Περιμένουν , καραδοκούν οι ανόητοι να γίνουν κυρίαρχοι του Ασανσέρ πετώντας στα σκουπίδια αυτή την Κ.Υ.Α άμα ποτέ έρθει η ώρα τους .

Γι΄ αυτό είναι ανάγκη να γίνουμε μια πανστρατιά ενημερωμένων συναδέλφων ώστε να μην επιτρέψουμε να περάσουν τέτοιες θέσεις εις βάρος του κλάδου.

Γι΄ αυτό χρειάζεται συνεχή δράση, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός, είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε συνεχώς υπ΄ ατμόν προκειμένου να διαμορφωθεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση προς όφελος του ανθρώπου που χρησιμοποιεί το Ασανσέρ και αυτών που το περιβάλλουν.

Συνάδελφοι με την τακτική τους και την πολιτική τους μας ανάγκασαν , και πολύ καλά έκαναν, να αφυπνιστούμε , να καταλάβουμε που το πάνε και να ανατρέψουμε τις παλιές καταστάσεις ώστε να πνεύσει νέος άνεμος στην ανάπτυξη του κλάδου.

Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε να μας ξεφύγει.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Λιάνος